måndag 28 december 2009
The X-Wing Emerger goes progressive
Use the Force!
söndag 27 december 2009
Sköna söndag vid bindstädet



tisdag 22 december 2009
Vision Varioverse - rulle med ha-begär


måndag 21 december 2009
Moustique
söndag 6 december 2009
Jag längtar till maj …
Vid ett flertal tillfällen har jag tittat djupt i mina flugaskar utan att riktigt hitta det jag skådat i luften och/eller på vattenytan.
Inspirerad av en artikel i senaste numret av amerikanska mästermagasinet “FlyTyer” skapade jag den här. Väldigt rolig att skapa och inte så jättesvår som jag trodde. Nästa gång ska jag välja en storlek mindre på kroken, annars är jag nöjd.
Nytt lim innebär nya experiment
Köpte mig ett nytt sorts lim/cement för att fixa och trixa med bland annat vingar … hittade ett som heter “Hard As Hull” som jag slog till på.
Testade att göra en nattsländevinge med hjälp av detta lim och en CDC-fjäder och jag tycker resultatet blev väldigt bra. Spännande fluga att göra dessutom - “Finlandia Caddis”, jag slarvade med hacklet lite men har applicerat “Water Shed” så att den flyter nog önskvärt ändå.
lördag 5 december 2009
CDC Bibio – kan det va nåt?
Dagens flugbindning … en buzzer-mygg-kläckar-bibio-variant. Jag tror på den till våren …
CDC, bindtråd, sälhår, tinsel och krok.
måndag 30 november 2009
AgentX och Wonder Cloth – mumma för varje flytlina
OK! Nu vet jag att säsongen är över. Jag har väl vetat det i några veckor nu, men nu är det definitivt då jag har preparerat mina linor inför vintern.
Jag har ju sen förra säsongen gått och blivit kär i RIO’s Gold linor och har provat diverse medel och kurer för mina Gold-linor i klass 4 och 6, men inte blivit riktigt nöjd.
Så jag tog tag i saken och nosade upp RIO’s egna “glidmedel” AgentX (som ju är det medel som appliceras på linorna i tillverkningen) och hittade ett bra pris ($20 inkl. frakt) på Ebay. Inte nog med att man fick en flaska Dunder Honung för linorna, ingick gjorde också speciella tvättlappar (?) för proceduren – så kallade Wonder Cloths. Fantastiskt! Nu vet jag vad Wonder Woman skulle använt om hon flugfiskade …
- Tvätta bort alger, smuts annan beläggning från linorna med en Wonder Cloth som du blött med vatten. Upprepa det ett par gånger.
- Applicera AgentX på en ny Wonder Cloth och vik den som en falafelrulle och kör linan genom paketet några gånger.
- Vänta 5 minuter.
- Ta ytterligare en ny Wonder Cloth och putsa rent din lina från överflödigt medel.
- Du har en helt ny lina.
Av testet att döma är jag 100% nöjd med investeringen. Linan glänste oerhört fint och var hal som en oljad blixt!
Så, nu är linorna preparerade och de och jag väntar på våren.
Wax on, wax off …
söndag 29 november 2009
Pattegrisen version 1.1
Ja, jag kunde inte hålla mig. Pattegrisen var en väldigt spännande “fluga” att binda och jag vet ju dessutom att den verkligen är en fiskfångare.
Den här gången gick det betydligt bättre. Kroppshacklet/speyhacklet applicerades betydligt bättre och resultatet ser inte så nyfriserat ut som den i det första försöket, antennerna av de vita saddlefjädrarna blev bättre och bands in på var sida om den blyförtyngda kroken och framför allt fick jag till ribbingen av nylontråd. Jättekul!
För den intresserade har Capricorn ett smidigt kit, finns att beställa här.
onsdag 25 november 2009
Snart är det april igen ….
Ja, förhoppningsvis är det snart april igen … Jag längtar ju inte direkt efter alla spralliga 1:a april skämt, utan jag tänker ju självklart på havsöringssäsongen.
Provade på att göra den danska succé- och modeflugan nummer 1 för detta underbara fiske - “Pattegrisen”. Den var väldigt svår att göra, speciellt hade jag problem med att få kroppshacklet rätt. Men men.. det är mitt första försök, och som bekant kan ju inte allt fungera 100% första gången.
tisdag 3 november 2009
AIK SM-GULD 2LAX9 - Kläckarvariant
måndag 19 oktober 2009
Homeward Bound - Hembundet i Lerum
_________________________________
Plats: L. Långetjärn, Lerum
Väder: Sol, 3-5 grader
______________________________
Väldigt fiskesugen vaknade jag på lördagsmorgonen, snabb frukost intogs och termoskaffe bryggdes. Är detta sista fisketillfället för i år, kommer den feta damen sjunga för mig i bilen på hem efter fisket? Havsöringsfisket och Säveåfisket är förbjudet och klubbsjöarna stänger för fiske den 15/11. Även om det är cirka en månad till det datumet ännu så vet jag att kalendern är ganska fullbokad på helgerna framöver och spontanfiske en vardagskväll lyckas jag nog inte pricka in med tanke på solens vilja att belysa min del av klotet den här tiden på året.
Förutom att detta antagligen då är mitt sista fisketillfälle i år så är det här tillfället också unikt på ett annat sätt, nämligen att jag skall fiska med hembundna flugor. Äntligen har jag kommit igång på riktigt med flugbindningen, och det är inte en dag för tidigt. Jag har haft utrustning tidigare, men den har mest bara legat hemma och blängt på mig och gett mig dåligt samvete. Jag tror att jag på vilje underskattat mitt eget tålamod att lära mig något nytt beroende på att jag är livrädd att misslyckas. Men jag har nu äntligen gett mig fan på att ta tag i detta, och det är jätteroligt! Jag började försiktigt för några veckor sedan att binda flugor tillsammans med Johan Klingbergs pedagogiska film ”Att börja med flugbindning” och flugbindarbibeln och mästerverket ”Flugbindning på mitt sätt” av Lennart Bergqvist. Med hjälp av dessa och tillsammans med nyinköpt städ och material började jag att lära mig binda Påfågelnymfer, Haröra, Woolly Bugger, Double Legs, Pheasant Tail, E-12, Red Tag, Myggpuppor och lite egna varianter. Och nu är jag fast! Även om jag fortfarande är i ett något förvirrande status gällande allt material, vilket alternativt material man kan använda och alla ”fackuttryck” som omnämns av vanare flugbindare …
Väl framme vid sjön valde jag att knyta på en av mina hembundna Pheasant Tails i krokstorlek 12, och jag får ju medge att jag var ganska stolt när jag trädde tafsen genom kroköglan. Frågan var ju om den slutgiltiga bedömaren, fisken, också skulle tycka att jag har talang vid städet. Jag kan upptäcka några väldigt försiktiga vak här och var över sjön, jag övertygar mig själv om att det finns myggpuppor i ytan som fisken gärna försiktigt sörplar i sig. Jag kastar mot det näckrosbälte där jag var så lyckosam sist jag var här, men inget händer. Jag mest står och njuter av hela situationen, tystnaden och naturen. Efter stund börjar mitt tålamod att tryta, jag har fiskat av den halvcirkeln av sjö framför mig utan den minsta känning av fisk och några vak har jag inte upptäckt vid min position heller. Jag bestämmer mig för att byta position, bara några kast till … det behövs bara två kast innan det exploderar i spötoppen. Fisk! Det är ett rejält hösthugg och regnbågen är ilsken! Ett hopp, två hopp och och en rejäl rusning rakt ut i sjön. Spöet håller jag enligt instruktionsboken i ett fastgrepp rakt upp och det är faktiskt lite ansträngande, det är en fin fisk som känns betydligt större än de regnbågar jag fått här tidigare i år. Spännande! Efter en sista rusning och ytterligare ett hopp blir fisken trött och lite mer medgörlig och jag kan börja hemtagningen på allvar. Fisken lägger sig något på sidan när jag tar in den, spöet i höger hand och håven i vänstra – kom till pappa! När jag ska till och håva in får fisken antagligen se mitt fula tryne och blir vettskrämd för den börjar ruska på huvudet likt en gädda. Jag tappar den. Den simmar/flyter mycket retsamt ut mot sjön igen för att sen spritta åter ner till friheten. Svordom! Det var nog årsbästa på regnbågsöring och detta på en hembunden fluga och det är just det sistnämnda som räddar mitt humör och dagen. Tänk att jag kan binda en fluga som är fångstgivande, jag måste ta en kopp kaffe …
När jag sitter där i mossan och njuter av termoskaffet börjar det blåsa upp något, vid den här sidan sjön har jag vinden i ryggen och jag bestämmer mig för att vara kvar. Den kommande halvtimman fiskar jag utan att något händer, fast jag är fortfarande euforisk av det jag upplevde innan kaffet. Jag får ett hugg till, efter en kamp på cirka 15 sekunder erkänner jag mig besegrad då även denna firre sliter sig. Det var ju värst vad detta skulle vara svårt idag då!
Det börjar vaka försiktigt vid kastbryggan 100 meter till höger om mig och jag bestämmer mig för att byta taktik och position. När jag tar står och knyter på en myggpuppa hör jag röster som kommer närmare mig i skogen:
– Vakar det nåt? .
– Nja, säger jag. Några småvak mitt ute i sjön. Jag har haft en rejäl bit på och ett hugg.
- Ja, det förstår jag. Sist vi satte ut fisk slank det även med ett par riktiga tafsryckare runt och över två kilo.
- Då var det säkert en utav dom som jag hade på då. Jag tappade den precis innan jag skulle lägga den i håven.
Min klubbkamrat önskar mig ett riktigt skitfiske och går vidare mot andra sidan sjön. Jag kastar ut min lilla myggpuppa och hoppas på det bästa. Jag ser inget vak utan blindkastar och hoppas på att det är ”en sån där lördag” som jag kommer att komma ihåg i vinter. Flugan tar jag in långsamt långsamt utan att spår syns på vattenytan, men ingen fisk ser min imitation eller ratar den. Plötsligt börjar det vaka till vänster om mig, väldigt nära strandvegetationen och efter några ringar på vattenytan kan jag se ett mönster i vaket. Jag tar upp linan och kastar mot området där jag såg en ”ring” för en stund sedan. Jag tar hem lite lina så att den är sträckt och låter flugan ligga där och guppa försiktigt i vågorna som den tilltagande vinden gör. Jag väntar någon minut innan jag börjar ta hem flugan lugnt och försiktigt, men inget händer. Men precis när jag skall ta upp och lufta flugan plaskar det till vid min lilla imitation, jag gör ett mothugg men det finns ingen fisk fast i slutet på spetsen. Är fisken vindögd? Otur? Dålig tajming i mothugget? Ja, oavsett så gläds jag över att fisken såg min egenskapade kreation och ville attackera den.
Det blir ingen fisk i plastpåsen jag packat med för ändamålet idag. Tråkigt, men man kan ju inte vinna jämt även om det är målet. Roligt är ju dock att de flugor jag bundit hemma lockade fisken och att de höll – det ger mersmak.
söndag 20 september 2009
Sköna Söndag vid klubbsjöarna
Väder: Sol, växlande molnighet 10-13 grader
___________________________________

Jag fiskar ytterligare en halvtimme med samma fluga och provar också en annan favorit, en Double Leg. Men inget händer och jag börjar känna mig lite frustrerad. Vad ska jag göra? Byta sjö? Nej, skam den som ger sig, jag byter ställe istället, och fluga.
En svart-gul Montana med guldskalle knyts på och jag får en god känsla i hela kroppen. Jag konstaterar att jag har en halvtimme kvar av fisket innan jag måste bege mig hemåt. Det räcker med tre kast innan min goda känsla besannas. Precis under en näckros, väldigt grunt mot land tar det stopp i min hemtagning. Jag är helt säker på att min krokförsedda nymf har fastnat i näckrosstjälken, men får betydligt bättre känsla nästan direkt då ett par bekanta ryck i spöet identifierar att det är Montana som är delstaten för dagen. Det blir en trevlig kamp och näckrosorna gör det dessutom väldigt spännande. Efter ett par rusningar och några tvärstopp senare ligger fisken i min håv. Jag ger den utrymme för några sista ord innan den får känna på min nyinköpta präst.
Väl hemma rensar jag fisken och stoppar den i frysen. Det skall bli gott med halstrad regnbågsöring och ett gott torrt vitt vin nästa helg.
söndag 6 september 2009
And then they were two ...
Vakfest i Lerum
___________________________________
Plats: L. Långetjärn, Lerum
Väder: Regn, regnskurar, sol 10-15 grader
___________________________________
torsdag 3 september 2009
Speedwayresultat i Hökensås
___________________________________
Plats: Hökensås, Prinsasjöarna och Enesjön
Väder: Sol, regn, kraftig vind 10-15 grader
___________________________________
Så var det dags igen för en trevlig helg med fiskefokus i Hökensås, denna gång förhoppningsvis med inte bara fokus utan också fisk. Sist vi var på plats var i maj, det var tropisk hetta och vi satt tålmodigt och inväntade kvällarnas Sjösandsländekläckning. Trots kläckning, om än inte en massiv sådan, och många fisketimmar gick vi bom både Per och jag.
Fisket kunde inledas på fredagseftermiddagen – I Prinsasjöarna och Enesjön syndes inga vak och i fiskeshoppen informerade man om en vattentemperatur på 18 grader. Det är nymfer och streamers som gäller! Black Martinez, flicksländor, Haröra – den här gången har jag bestämt mig för att inte laborera så mycket med flugorna utan satsa på säkra och välkända kreationer längst ut på tafsspetsen.

- Tjena, det skall blåsa i helgen.
- Vill du ha en öl?
- Vad tror du?
När spöna var monterade och Per fått visa upp sina nya fina vadare och tillhörande skor begav vi oss bort mot en inbjudande vik. Vi jämför flugval och börjar kasta. Det är i stort sett folktomt vid sjön och vinden ligger på ganska bra och vi skrockar om ”Hökensåsspöket” och att ”korv också är gott”. Efter en timmes fiskande och några flugbyten senare bestämmer vi oss för en paus, vi dukar upp rökverk och öl och sätter oss och snick-snackar lite. Vi ser några små brunaktiga dagsländor kläckas, men det är inte något som synligt verkar intressera fisken.
Vi byter vik och Per gör ett schackdrag i flugvalet när han knyter på en Double Leg – kort därefter var Hökensåsspöket som bortblåst för hans del. Grattis! Det är en fin regnbågsöring som Per landar på ett perfekt sätt – det är han som bjuder på middag ikväll. Double Leg alltså, det är det som gäller. Jag tog en fisk på den flugan förra hösten här nere, jag tittar i en av mina flugaskar och konstaterar att jag bara har en kvar. Per rensar fisken och jag byter fluga. Vi fiskar ytterligare några timmar, jag har ett hugg men inte mer. Det blir allt mörkare och blåsten ökar i styrka. Vi bestämmer oss för att åka till stugan och ladda inför morgondagen. Väl i stugan dricker vi öl och whisky och äter chips till förrätt medan fisken ligger på engångsgrillen, det blir en mycket god måltid.
Klockan börjar närma sig 09:30 och vi börjar bli frukosthungriga, men bestämmer oss för att fiska av ytterligare en vik innan vi går åter mot parkeringsplatsen. Per lånar ut en av hans egenbundna Double Leg. Rätt som det är, när jag som minst anar det rycker det till i tafsen, det är en fin regnbåge på, den gör motryck, jag har den på i 10 sekunder innan jag tappar den. Tafsen går av och fisken gör ett jättehopp upp i luften och jag tycker mig se flugan i mungipan och tafsen hängandes där efter. Fy fan, tänker jag. Nu måste vi ha frukost. Vi tänder på en engångsgrill och knäcker oss en varsin kall öl. En landad och en tappad, med tanke på hur vi brukar ha det i Hökensås så är det bra utdelning. Hökensåsspöket är borta för Per, men spöket gäckar mig fortfarande även om jag har haft fisk på innan tafsen gick av. Vi bestämmer oss för att besöka shoppen efter frukost, Per behöver handla 0,18 tafs och vi behöver båda inhandla mer Double Legs, det är helt klart att det är denna fluga som gäller. Killarna i shoppen blir inte överraskade över att vi nästan tömmer deras lager på den här flugan.
Efter min paus vadar jag ut i vattnet igen och efter ett par kast har jag fisk på igen. Den gör en rusning, men den sitter fint på ända tills tafsen går av igen (!). Jag bestämmer mig för att tapera bättre inför morgondagen, och sätta en halvmeter 0,25 tafsmaterial mellan tippetringen i den flätade tafsen och den längre tafsspetsen.
- Hur går det?
- Jo, det går väl skapligt, svarar Per
- Jag har varit i alla sjöar och det är lika dåligt överallt
- Vi har landat fem och tappat ytterligare några stycken
- Jasså? Var då? På geting då eller?
- Här och vid Enesjön. Nej, inte på geting utan på den här (Per visar sin Double Leg)
- Jaha, ni kör Zonker ni …
- Nej, det vet jag inte, svarar Per osäkert. Det imiterar en nattsländelarv.
- Ja, men kulan där då? Mannen tänker på guldskallen.
Vi vet inte riktigt vad vi skall säga eller göra, vi avslutar konversationen och beger oss mot Nordvattnet. Det tar ett tag innan vi får fart på grillen i den hårda blåsten, men snart ligger den färdigkryddad i folien på grillen. Jag tycker givetvis att den här fisken är betydligt godare än den som Per bjöd på igår.
Vi avslutar dagen i Enesjön och Per landar ytterligare en firre. 5-1, något som Per är väl medveten om och gärna refererar till ett speedwayresultat. Helt slutkörda efter 14 timmars fiske är vi snart åter i stugan och mumsar chips och dricker whisky och öl. Och efter 22:00 ligger man i sängen och sover riktigt gott.
Summa summarum har det varit en fantastiskt trevlig helg, vi har båda jagat iväg Hökensåsspöket, vi har haft skapligt höstväder även om det blåst väldigt mycket. På väg hem till Göteborg igen längtar jag redan tills nästa Hökensåstripp, det är trevligt där nere …
Nytt spö - Loop AEG 696-4
lördag 22 augusti 2009
En härlig eftermiddag i Lerum
___________________________________
Plats: Lilla Långetjärn, Lerum
Väder: Sol, 18 grader
___________________________________

tisdag 4 augusti 2009
Säveån - andningspaus innan allvaret
___________________________________
Plats: Säveån, Floda
Väder: Sol, växlande molnighet 15-20 grader
___________________________________


tisdag 28 juli 2009
Abborre med bonus på 3 KG


Semesterfiske efter regnbåge
___________________________________
Plats: Lilla Långetjärn, Kattjärn
Väder: Regn, rusk och åska
___________________________________
Det har gått några veckor sen fiskeveckan i Tännäs, men jag blir snabbt påmind av den då jag drar på mig vadarjackan och insidan av kragen luktar en blandning av myggmedlet Nordic Summer, lägereldsrök, cigarr och svett. Det låter kanske inte så upphetsande, men det är det.
Jag parkerar bilen på den tomma parkeringsplatsen, tacklar upp och beger mig mot sjön. Det är nästan helt tyst, regnet gör sig påminnt och smattrar lätt mot vadarjackan och några morgontidiga småfåglar hälsar mig välkommen. Så hur var det nu man gjorde, fiske efter regnbågsöring i stilla vatten, det kommer kännas konstigt att inte behöva menda linan. Jag bestämmer mig för en svart-gul Montana nymf med guldskalle - det brukar alltid fungera. Innan jag börjar kasta tar jag upp min mobiltelefon och sätter den på "ljudlös", jag noterar att klockan är 08:00. Regnet mattar av något och det börjar blåsa, jag står bra till så vinden stör mig inte alls, vad som oroar mig är dock de mörkare molnen som blåsten för mot mig.
Ett kast, två kast, tre kast och PANG! Dagen kan inte ha börjat bättre, en pigg och stark regnbåge tyckte om vad jag presenterade för den. Den kämpar väl och gör några rusningar innan jag landar den i håven. Jag har lovat att försöka få med mig en fisk hem till svärföräldrarna där familjen skall äta middag till kvällen. Men klockan är inte ens 08:30 ännu och jag har tänkt att fiska fram till ca 15, så denna får tillbaka friheten. Det är inte speciellt varmt i duggregnet och blåsten, jag bestämmer mig för att ta en första kortare kaffepaus. Kaffet smakar alltid ypperligt tillsammans med vakspaning, även om det som nu inte syns några vak på vattenytan. Efter pausen byter jag kastbrygga och fluga, jag bestämmer mig för ett annat säkert kort, en simmande flickslända knyts på spetsen. Jag fiskar in den ryckigt mot land och hoppas att det går någon fisk och mumsar nymfer in mot land. Men icke! En annan nymf åker på, ett haröra - samma resultat. Jag avverkar några nymfer till, en våtfluga en annan kastbrygga och så några nymfer till. Jag kastar även en myra mot ett vak ganska nära land, men inget. Istället för att drilla fisk bestämmer jag mig för en längre paus. Jag går upp till vindskyddet och dukar upp kaffe, smörgåsar och kexchoklad. Det börjar att regna häftigare och jag kan höra åskan dundra långre bort, hoppas att inte åska och blixtrar bestämmer sig för att störa mig.
Efter lunchpausen drar jag på mig vadarjackan igen, fäller upp luvan på densamme och beger mig mot sjön igen. Bestämmer mig för att börja om från början - samma fluga och samma kastbrygga. Men det verkar omöjligt och jag förbannar mig själv för att jag inte behöll fisken jag fick direkt på morgonen. Jag provar ytterligare några streamers utan, för mig, positivt resultat. Nu regnar det väldigt mycket och åskan kommer allt närmare. Jag känner mig halvt besegrad och bestämmer mig för att packa ihop för dagen och köpa en bit varmrökt lax på vägen hem istället, inte helt fel det heller.
Trots att jag misslyckades att komma hem med en middagsfisk, att det regnade och åskade kraftigt är jag nöjd med dagen. Det var skönt att svinga spöet igen och timmarna i naturen stärkte mig. Positivt är också så här i efterhand att jag har en revanschlusta i kroppen när jag tänker på sjöarna. I'll be back.
söndag 26 juli 2009
En underbar vecka hos de gäckande harrarna i Övre Tännån
___________________________________
Plats: Tännäs, Övre Tännån
Väder: Strålande
___________________________________

Timmarna är många men inte långa. Vi dryftar flugval, spö- och linval i bilen. Vad kan vi förvänta oss egentligen? Kommer du bara kasta med flyttafs? Tror du vi få uppleva en massiv sjösandsländekläckning? Kommer vi få någon fisk över huvud taget? Klass 4 eller klass 6 spö och lina? Väder? Hur blir det med mygg och knott? Det finns mycket och prata och konspirera kring.
Vi har bestämt oss för att stanna i Mora för att handla och bunkra upp mat inför veckan, vi kliver in på ICA Maxi precis när dom öppnar på morgonen beväpnade med handlingslista och en kundvagn. Vi skrattar och skrockar om vi skall köpa korv om vi inte får någon fisk, vi bestämmer oss för att man inte kan äta fiska varje dag. En klump i magen finns nog hos oss båda angående de korvpaket som ligger i kundvagnen bland grönsaker, chips, lösgodis, mjukost etc. Vi har några timmar kvar i bilen och vi har planerat att checka in i stugan vid 13:00, ta en öl och sen fiska på eftermiddagen och kvällen - we better get a move on!
Ankomsten till Tännäs var helt enligt schemat vid 12:30 - bra väder och snö på fjälltopparna. Underbart! Vi svängde ned till Rogens Naturcentrum för att spana i fiskeshoppen och för att eventuellt få några sista-minuten-tips om flugval, om det varit eller väntar kläckning och för att insupa allsköns annan information vi kan få. Personalen kunde inte informera oss om något vi inte redan visste och utbudet i shopen lockade inte till köp vid det här tillfället. Vi bestämde oss istället för att ringa till vår stug- och åvärd Ingebrikt för att få tillgång till stugan. Stugan är perfekt och utsikten är bedårande. Toalett, handdusch, ett välutrustat lite kök, köksbord och ett väldigt trevligt sovloft. Klockrent!
Ingebrikt informerar oss om att han mer än gärna åker med oss ned till ån för att peka ut lite hot-spots och delge lite information om ån. Han berättar att det varit väldigt kallt så här långt i år och att det egentligen bara är de senaste dagarna som temperaturen stigit till det mer normala för den härjedalska försommaren, vattentemperaturen är likaså logiskt relativt låg, omkring 11 grader. Ingen kläckning ännu så länge alltså, men Ingebrikt eldar upp oss när han ger goda förhoppningar till sjösandsländekläckningen under vår veckolånga visit.
Vi skålar in stugan och det faktum att drömmen nu är verklighet med en varsin öl och en slurk whisky. Efter någon timme kan vi inte hålla oss längre, vi måste få se fiskesträckan och vi måste få börja fiska den. Visar oss sträckan och vi dregglar - snabbt strömmande vatten, lugnflyten, nackar. Vi ser några småvak vid varje ställe Ingebrikt visar oss och Per kan inte hålla sig och frågar mig hänfört "Herregud, när skall vi kunna sova egentligen?". Ett par gigantiska svarta nattsländor landar på oss, men inga dagsländor alls i sikte. Nattsländetid nu alltså? Supperpuppor? Nattsländelarv? Frilevande eller husbyggande? Hjärnan går för högvarv och flugaskarna pockar på vår uppmärksamhet. Vi tackar Ingebrikt för introduktionen och beger oss till det ställe som kommer bli vår basstation under vistelsen, där vi kommer laga de flesta delikata måltiderna och vila oss mellan fiskepassen. Vattnet flyter ganska lugnt här men det finns en nacke med kraftigare strömmande vatten precis ovan, skolboksexempel alltså. Det vakar sporadiskt i strömmen mellan de båda partierna. Jag knyter på en Red Tag och vadar ut, Per bestämmer sig att gå uppströms forsnacken och prova sin lycka. Det dröjer inte många kast innan jag ropar "Fisk!" till Per över nejden, "men ingen storlek!" replikerar jag kort därefter. Men fisk är fisk och den första Tännå-harren är besegrad. En puss och sen snabb återutsättning. Harren har ingen direkt storlek att skryta över, men det är av ringa betydelse, jag kokar av glädje inombords. Jag fiskar av partiet ytterligare någon halvtimme, jag har ett hugg men inte mer. Jag bestämmer mig för att fira livet, Tännån och den harr jag nyss sett i ögonen med en cigarr. Det visar sig att även Per fått fisk, i samma storlek som min. Men han har inte tid att röka just nu och fördrar en pipa istället för ge naturupplevelsen en yttligare dimension.

Framåt kvällen börjar de att regna, vi är trötta och lyckliga efter bokstavligen talat en hel dags resande och alla nya intryck. Vi bestämmer oss för att återgå till stugan för middag och välbehövlig sömn. Vi kan lägga den första fiskedagen bakom oss, inga jättefiskar men ändå fisk. Pulvermos, korv, Johnnys Senap och en stor whisky tillsammans med den friska luften gör att vi somnar som prinsar. Vi bestämmer oss för att ställa klockan på lite innan 07:00 och har som mål att vara vid ån en timme därefter dagen efter. "Vi börjar längst ner, där vår sträcka börjar och fiskar uppströms mot rastplatsen fram till lunch. Och förhoppningsvis spisar vi vår första harr då". Så gick planeringen inför den första "riktiga" fiskedagen innan vi somnade.
Det var längesedan jag sov så gott som den första natten i "Buret" (stugans namn). Drömmarna handlade antagligen om komplicerande drillningar av strömstark fisk, tydliga vak och dagsländekläckningar. Stärkta av den plan vi satte upp kvällen innan fiskade vi uppströms från sträckans nedre gräns. Inga större fiskar landades och vi började så smått klia oss i huvudet och rynka på pannan något. Allt vi kan se ser perfekt ut, men var är den större fisken. Vid en strömnacke mötte vi den första personen som bodde i någon utav Ingebrikts andra stugor och där med kvalificerat till sig ett fiskekort på den övre sträckan i Tännån. Hans erfarenheter av dagen var lik vår, det finns fisk, men någon större pjäs har han inte sett ännu. Han var klädd i mygghatt mitt på dagen trots att det inte fanns en mygga, eller någon annan insekt i luften. Denna sträcka av ån kom vi därför att skojfriskt kalla för "Myggnacken" framöver. Jag och Per bestämde oss för att gå ytterligare uppströms till det parti, vår bas, där vi börjat fisket under gårdagen. Där fanns en eldstad så där kunde vi ju laga mat. Vi hade tänkt oss harr med smörstekta rotfrukter till lunch, men som det såg ut nu fick det bli helvegetariskt, och det funkar ju det också. Men men ... Tännån levererar när man som mest önskar. Precis innan vi skall vada i land för att göra upp eld tar en fin fin harr på 38 cm Pers Red Tag och lunchmåltiden blev komplett. Äntligen fisk med storlek, och det var en utav de godaste måltiderna jag ätit. Harr stekt i folie, smörstekta rotfrukter tillsammans med en ganska kall öl och whisky till dessert. Vi mådde oförskämt bra. Under måltiden kom vi också att döpa den här delen av fiskesträckan för "Skafferiet".

Vi kom att skapa en rutin under vår vistelse - en rutin som passade oss bra. Sömn till ca 07:30, fiske mellan 08:30 till precis innan midnatt. Vi njöt varje minut trots att det tog några dagar innan vi hittade "nyckeln" på hur och var den större fisken fanns. De första dagarna var det någorlunda jämnt i vår interna match om antal landade fiskar. I en match där det däremot inte var jämnt så var det i "bad-matchen", alltså den som handlar om hur många gånger man ramlat eller halkat vid vadning och lyckats bli våt innanför vadarbyxorna. Den matchen kom jag att vinna med 5 - 0 och dessutom även vattenskada en kamera på kuppen. Jag fick i alla fall den första och största öringen under veckan. Det var absolut ingen bjässe, men den kämpade och var så stark att jag trodde det var antingen en gädda eller en rekordfisk som tagit min dagsländeimitation. Öringen var dock så pass i storlek att den var godkänd för stekpannan, den blev en fantastisk lunch. Den här öringenfångsten blev också oerhört viktig i och med att den fångades där vi båda kom fånga våra, så här långt, livs fiskar och där vi kom att spendera mest fisketid de sista 4 dagarna. Ett fantastiskt vacker som binder samman ett antal mindre och grunda forsar och nackar och bildar en pool med flertalet djuphålor, större stenar och små forsnackar och strömmar. Jag kom att hitta mitt favoritställe i poolens ena kant på en sten där jag kan fiska av kanske en tredjedel av poolen och ha flera väldigt attraktiva strömpartier och djuphålor till mitt förfogande. Inte blev det ju sämre av att när jag väl hittat mitt hot-spot så vakade det i stort sett konstant bara meter från mig. Bilden nedan visar mig drilla en fin harr på just denna sten som var mitt andra hem under veckan och som jag drömt mig tillbaka till under hela sommaren. Den sista fiskedagen stod jag även där och fiskade på en vakande stor harr som jag inte lyckades få, och tro mig när jag säger att jag provade allt. Jag har i terapeutiska tankegångar kommit överens med mig själv om att just den här gäckande stora harr inte bet det jag presenterade för den av den anledningen att den ville ha mig åter i Tännäs snart igen. Men nu går jag händelserna i förväg.

Vädret under veckan var bästa tänkbara. Det blev varmare och varmare i både luften och vattnet. När vi kom till Tännäs var temperaturen i ån strax över 10 grader som jag tidigare nämnt, och när vi var tvungna att bege oss hemåt hade vattentemperaturen stigit till nästan det dubbla. I luften var det runt 30 grader mitt på dagarna, detta tar givetvis på krafterna. Men det är synd och klaga när man kan sitta på en sten i strömmen med vatten upp till midjan och fiska på vakande fisk samtidigt. Vi fick blöta våra kepsar regelbundet i strömmen, detta var väldigt skönt och svalkande. Väl hemma kunde man också stolt posera med en fin tvättbjörnssolbränna i ansiktet efter dagar där solglasögon var lika obligatoriska som flugspöet. Värmen gjorde också att mina ofrivilliga dopp i strömmen blev en positiv bonus.
När vi väl hittat vårt hotspot och fått varsin större fisk började vi hitta logiken och de berömda "nycklarna" för sträckan. Hur vattnet ser ut där fisken står och vad och vilken storlek på flugan de biter på. Låter väldigt enkelt, men det tog många timmar och flertalet i vattnet vändande fiskar på våra flugor innan vi fann det. Att detta hot-spot var att satsa på märkte vi ju först när jag fick öringen jag tidigare nämnt, och att jag under den drillningen kunde se ett par fina vak i ögonvrån. Per hade också en rolig (?) incident här. Jag hörde honom ropa "Fisk! Den är stor!". Den gjorde flertalet rusningar under fighten, den bestämde sig också för att prova Pers nerver genom att gå ner under en stock i vattnet. Hur som helst lyckades han lura ut den från under stocken, håven var i handen och nu skulle han "bara" få den i håven. Precis innan han skulle landa den gjorde harren en sista rusning och i det motrycket lyckades Per sätta upp spöspetsen i en mindre tall. Resultat - tafsspetsen gick av, fisken återfick friheten och ett antal svordomar och andra laddade ord utropades. "Det var min livs fisk! Jag lovar, det var en harr på runt en halvmeter!". Inte ens en god lunch, öl och en pipa kunde stilla smärtan av denna tappade storharr. Men han skulle få revansch, för dagen efter på exakt samma ställe - då samma harr bet på hans fluga (flugan från dagen innan satt fast i munnen). Det kändes nog väldigt bra (för Per) när den fick känna på prästen, det kändes bra för mig också då den fick bli middag.

Jag hade själv en liknande upplevelse när jag drillade och precis skulle håva en harr som jag uppskattade var ännu större, men i ett sista hopp lyckades den slita sig fri. Per vägrar tro att den var större än hans, något jag är övertygad om. Men jag skulle få revansch jag också, och det med råge. Efter att ha provat alla trick som jag har i mina flugaskar binder jag på en TKK och landar en fin harr på 40 CM. Jag tror knappt det är sant, jag blir så lycklig att jag blir stum, jag återutsätter den ganska direkt och lyckas inte utropa någon glädje förän jag ser Per komma tillbaks efter en kort tur något nedströms. Kort därefter igen sitter en harr på 47 cm på min imitation av en gul forsslända i dunstadiet. När den är återutsatt vakar det 20 meter uppströms, jag greppar mitt spö och nästa stora harr är på. När den är slutfightad, fotograferad och återutsatt är kroken böjd på flugan. Vilken dag! Fem harrar mellan 38 och 48 cm. Världens bästa fredag!

En underbart härlig vecka börjar lida sig mot sitt slut och vi börjar så smått att summera veckan för varandra. Vi är 100% nöjda! Stugan var kanon och fisket blev suveränt till slut och vi vill båda tillbaka till Ingebrikts sträcka, den har mer att ge och vi har flertalet fiskar som inte lyckades landa färskt i minnet. Under de sista själva timmarna vid ån hittar vi dessutom ett par nya hot-spots som vi lovar att komma tillbaka till. Det som var väldigt jobbigt dock, var att när natten kom den sista fiskedagen började det kläcka stor sjösandslända. De som var på plats i ån veckan efter oss måste ha fått en upplevelse utöver det vanliga. Att fiska denna fantastiska sträcka under en massiv kläckningsperiod. Lite skadeglädjesplåster för oss var dock att de som kom veckan efter oss också kunde räkna med en skaplig kläckning av annan sort, nämligen knotten. Sista kvällens fiske skedde i mygghatt som inte hjälpte och med händerna svarta av knott.
Veckan har gjort mig till en bättre människa och en bättre flugfiskare. Det lönar sig att nöta och åter nöta och titta djupt i flugasken. We'll be back!
